Home Nogomet Četvrta HNL Zapad Treća HNL od sljedeće sezone s 14 klubova? Buje i Cres sigurni,...

Treća HNL od sljedeće sezone s 14 klubova? Buje i Cres sigurni, ako Opatija uđe u viši rang, traži se još jedan kandidat!

Mnogo je stvari od jučer jasnije, može se reći i poznato. Opatija bi trebala u kvalifikacije za Drugu HNL, a prvaci ostalih trećih liga ne izgledaju kao nepremostiva prepreka. Štoviše, Vinogradar je i dalje jak, ali ni izbliza kao što je bio u prethodnim sezonama. Da, Prijić i dalje je preko gola po utakmici, ali „popratni orkestar“ je znatno lošiji nego prije.

Mladost Ždralovi ima kadar koji ne djeluje previše opasno, pogotovo za momčadi poput opatijske, a realno niti ne djeluju kao klub koji smije razmišljati o Drugoj HNL. Možda mogu dečki iz Poleta sa Svetog Martina na Muri, ali i to teško… Na Istoku je prvak klub s velikom tradicijom i rijetki bi se bunili pri povratku Marsonie u Drugu HNL. Ipak, osim Ćubela i Sivrića, nemaju previše igrača koji su poznati izvan Slavonije.

Niti prvak na Jugu, sinjski Junak, vjerojatno ne bi imao ništa protiv povratka u Drugu HNL, ali osim Luke Fuština i Ivana Mastelića, ostatak momčadi nije usporediv s opatijskom „mašinom“ Zorana Bogolina. S Ivešom, braćom Rudan, Bertošom, Glavašem, Kurilićem, Pejanovićem, Lazićem i ostalima, Opatijci itekako imaju izgleda ući u viši rang.

E sad, ako se to dogodi, tada aktualni sastav Treće HNL Zapad ima 11 klubova, obzirom da nitko ne ispada. Kako je tendencija povećavanja te lige, iz dva glavna razloga, vjerojatno će se tražiti tri kluba. Naime, s 12 klubova je gotovo nemoguće „složiti“ iole normalan raspored, dok je s 14 veoma lako (26 kola), a i ako Istok, Jug i Središte mogu naći 16 trećeligaških klubova, onda i Zapad može do 14.

Već je u ovom trenutku jasno da više niti nemarnost bilo koga ne može zaustaviti Buježe u naumu, a to je Treća HNL Zapad, samo oni mogu donijeti odluku protiv toga. Nadalje, Cres koči samo okolina igrališta „Dari“ (travnjak je ponajbolji u Četvrtoj NL NS Rijeka) koje je u znatno boljem stanju nego primjerice „stadion“ Oboj na kojem Maksimir igra svoje utakmice Treće HNL Središte.

Natkriveni dio Cresani, ako ga bude nedostajalo, mogu rješiti u „tri popodneva“, a problem na papiru možda predstavljaju svlačionice koje nisu zidane. Međutim, možda bi trebalo pitati i klubove, gostuju li rađe na Cresu u montažnim svlačionicama ili negdje gdje nedostaje žbuka na zidovima.

Kada se na sve to nadoda službena informacija iz Grada Cresa prema kojoj će u narednih godinu dana uložiti više od 600 tisuća kuna u sportski objekt NK Cresa, onda je jasno da se oni mogu smatrati novim trećeligašima. Naravno, pod uvjetom da se liga proširi na 14 klubova.

Što će se dogoditi s 14. mjestom u ligi, to još nije poznato. Apsolutno prvi kandidat je Naprijed s Hreljina, ali oni su i sami rekli kako trenutne trećeligaške kriterije ne mogu zadovoljiti. No, opet se vraćamo na početak – imaju li svi trećeligaši bolje uvjete od Hreljinaca ili su neki samo „bliže vatri“?