Home ISTRA Ostali sportovi U Rovinju, Poreču, Vrsaru i Puli održano 10. izdanje projekta Youth Movement...

U Rovinju, Poreču, Vrsaru i Puli održano 10. izdanje projekta Youth Movement Power – Snaga djece u pokretu

Desetu godinu zaredom Rovinj je bio domaćin turnira u rukometu i nogometu koji je okupio preko 2500 djece i mladih iz Hrvatske i regije u sklopu projekta „Snaga djece u pokretu/Youth Movement Power“.

Riječ je o društveno odgovornom i edukativnom projektu koji potiče djecu na razvoj socijalnih vještina i zdravih navika kroz sportsko-edukativne aktivnosti. Utemeljitelj projekta je Udruga Akademija zdravog življenja, a cilj je međunarodna popularizacija sportskih aktivnosti te razvijanje generalne svijesti o važnosti zdravog načina života od najranije dobi.

Osnovne sastavnice projekta Youth Movement Power čine: Croatia Trophy rukometni turnir, Croatia Trophy nogometni turnir, Special Power League – sportska liga za djecu i osobe s teškoćama u razvoju te Adria Bowl turnir flag američkog nogometa.

Rukometni turnir Croatia Trophy okupio je 75 ekipa iz cijele Europe koje su se od 6. do 10.4.2023. natjecale u ukupno 7 kategorija: Boys 2006., 2007., 2008. i 2010. godište te Girls 2008., 2010. i 2012. godište. Turnir je održan u dvoranama u Rovinju (dvorana Gimnasium, dvorana Valbruna), Poreču (Sportska dvorana “Žatika”) i Vrsaru (dvorana Saline).

Poredak rukometnog turnira po kategorijama je sljedeći:

Girls 2012
1. ŽRK Koka Varaždin A
2. MGA Fivers Wien
3. ŽRK Koka Varaždin B
4. RK Sevnica

Girls 2010
1. ŽRK Koka Varaždin
2. RK Zelene doline Žalec
3. ŽRK Z’dežele Celje
4. RK Slovenj Gradec

Girls 2008
1. ŽRK Z’dežele Celje
2. BT Fuchse
3. RK Sevnica
4. RK Slovenj Gradec

Boys 2010
1. RK PPD Zagreb A
2. RD Koper
3. RK PPD Zagreb B
4. RD Herz Šmartno

Boys 2008
1. RK PPD Zagreb
2. SG Handball West Wien
3. RD Herz Šmartno
4. JANO Filder Akademie

Boys 2007
1. HC Fivers WAT Margareten
2. RK Metković-Mehanika
3. RK Dol TKI Hrastnik
4. SG Handball West Wien

Boys 2006
1. PPD Zagreb
2. RD Herz Šmartno
3. HC Fivers WAT Margareten
4. SRK Zrinjski Mostar

Nogometni turnir Croatia Trophy Nogometni turnir Croatia Trophy okupio je 24 ekipe koje su se od 10. do 13.4.2023. natjecale u kategorija: U9, U11 te U13. Turnir je održan na nogometnim terenima Valbruna u Rovinju. Poredak nogometnih ekipa po kategorijama je sljedeći:

U9
1. NK Istra 1961
2. NK Novigrad
3. GNK Dinamo
4. NK Pomorac 1921

U11
1. HNK Hajduk Split
2. NK Rovinj
3. OŠ GNK Dinamo
4. NK Rudar Labin

U13
1. NK Pomorac 1921
2. ND Primorje
3. NK Jadran Poreč
4. NK Rovinj

Uz rukometni i nogometni turnir 11.-12. travnja održano je i 18. izdanje projekta Special Power League – sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju. Ove godine u sklopu SPL-a, po prvi put se održao ”European Special Power Cup” za djecu s teškoćama u razvoju te okupio preko 200 sudionika iz 13 nacionalnih i međunarodnih klubova koji su igrali nogomet i proveli vrijeme u zabavi i druženju na terenima Valbruna.

Projekt su podržali Hrvatski nogometni savez (HNS), Hrvatski rukometni savez (HRS), Zaklada Mateo Kovačić te brojne partnerske udruge i tvrtke. Poseban gost ovogodišnjeg izdanja je Fundación Barça Genuine, nogometna ekipa osoba s intelektualnim teškoćama koja djeluje pod visokim pokroviteljstvom FC Barcelone.

Klubovi koji su sudjelovali u SPL turniru su NK Istra 1961 SPT, NK Sloga Čakovec SPT, NK Slaven Belupo SPT, GNK Dinamo SPT, NK Stubica SPT, HNK Hajduk SPT, HNK Rijeka SPT, NK Osijek SPT, GOŠK Dubrovnik SPT, FC Barcelona, Munchen 1860, Tim Makedonija FK Karposhovo.

Sudionici susreta bili su članovi sljedećih udruga i institucija: Sportska udruga Veliko srce iz Koprivnice, Udruga Latice, Udruga za autizam Pogled Nedelišće, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Bili tići – sportska udruga za osobe sa Downovim sindromom iz Splita, Udruga Sindrom Down 21 Rijeka, Udruga Sindrom Down 21 Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice, Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek te partnerske organizacije iz Španjolske, Njemačke i Sj. Makedonije.

Temeljna ideja projekta jest motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti aktivno integriraju u društvo. Projekt je osmišljen temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom.

Projekt je usmjeren na pozitivne promjene koje promiču važnost tjelesne kulture, u cilju poticanja razvoja aktivne svakodnevice kod djece školskog uzrasta. Sport zbližava osobe sa sličnim smetnjama, omogućava razmjenu iskustava i sklapanje novih prijateljstava, te povećava razumijevanje prema teškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju.

Za vrijeme ”Europskog Nogometnog Special Power Cup-a” , 11. travnja održao se i ”Rovinj Teqball Roadshow”. Teqball je sport temeljen na nogometu, koji se igra na posebno zakrivljenom stolu, koji privlači novu generaciju sportaša i amaterskih entuzijasta.

U sklopu projekta uspješno je završeno 2. izdanje Adria Bowl u suorganizaciji sa klubom američkog nogometa Split Sea Wolves, turnira flag američkog nogometa koji se održao 14- 16.4.2023. te okupio sljedeće europske ekipe: Ajdovščina Gladiators (Slovenija), Arona 65ers (Italija), Blackbucks Uni Bern (Švicarska), Black Miners Velenje (Slovenija), Heidelberg Hunters (Njemačka), HirschBach Stags (Austrija), Inđija Indians (Srbija), Sarajevo Spartans (BIH), Kočevje Wild Hogs (Slovenija), Kranjski Jazbeci (Slovenija), Kumanovo Skeletons (Sj. Makedonija), Murska Sobota Storks (Slovenija), Pribram Bobcats (Česká), Raiders Roma (Italija), Refoli Trieste (Italija), SG Schorndorf Power Puffins (Njemačka), Split Sea Wolves (Hrvatska), Zagreb Patriots (Hrvatska), Ljubljana Frogs (Slovenija), Aemme Buzzards (Švicarska), Novi Beograd Orlovi (Srbija), Sant Vicenc dels Horts Mamuts (Španjolska).

Ovogodišnje sportsko-edukativne susrete “Snaga djece u pokretu” koji se uspješno održavaju već 10. godinu uzastopce podržali su: UEFA, EHF, HNS, HRS, HOO, HSAN, HTEQS, Zaklada Mateo Kovačić, Istarska županija, TZ Pula, TZ Rovinj, TZ Poreč, Sportska zajednica grada Pule, Grad Pula, Grad Rovinj, HBOR, te tvrtke Maistra, Valbruna sport, Decathlon, Ford, Bauerfeind, Konoba Veruda, Vinarija Matošević i ATI.