Home ISTRA Nogomet U susret HNL-u, drugi dio

U susret HNL-u, drugi dio

SHARE

Prve četvorke smo se dotakli, i manje-više sve je jasno oko statusa i ambicija momčadi čije će htijenje biti i ove godine ostati top level hrvatskog nogometa.

Osvrnimo se malo na onu sredinu ljestvice za koju će ove godine kandidirati tri momčadi. Slaven Belupo, Gorica i Lokomotiva. Nakon protekle sezone u kojoj je rezultat koji su u konačnici ostvarili mnogo lošiji od samih ambicija koje su imali, ove su se tri  momčadi u miru pripremale za nove izazove. Sva su tri kluba promijenila stručni kadar, Gorica sa razlogom, a ovo dvoje bez nekog opravdanog razloga. No, taj dio momčadi, onaj stručni, ni kod jedne od ove tri ekipe  nije sporan. Otprilike kao što nije sporan ni igrački kadar sa kojim kreću u natjecanje. Kod sve tri momčadi sigurno će biti još poneka ulazna promjena, ali mišljenje je nekako, da su svo troje mnogo slabiji od vodećeg četverca, a s druge strane, izuzetno jači i kvalitetniji od dna same lige. I to im daje nadu da će ovaj HNL proteći mirno u njihovim sredinama.

Završna ocjena: Slaven Belupo pozicija broj 5, Lokomotiva pozicija broj 6, Gorica pozicija broj 7.

Zadnji tercet kojega će inspiracija, sreća ili nešto treće odrediti ka ostvarenju svojega cilja a to je ostanak u ligi čine Hrvatski Dragovoljac, Istra 1961 i Šibenik. Baš takvim nekakvim redoslijedom.

Malu prednost među ove tri momčadi svakako ima Hrvatski Dragovoljac. Ne zbog kadra koji je okupio, nego samo i isključivo zbog činjenice da je iza njih jedna uspješna sezona, te i sami vjeruju da će na tragu nje nastaviti i ove godine. Druga stvar, novaci su u ligi, a prva sezona kod novaka najčešće bude izuzetno uspješna. Neki su se novaci znali ugurati u samu sredinu ljestvice, dok su neki najčešće u prvoj sezoni bez nekih velikih drama ostajali u elitnom natjecanju.

Ovo što vrijedi za Hrvatski Dragovoljac, pokazuje i prošlogodišnji primjer Šibenika. Momčad sa najslabijim rejtingom lani, sasvim je dovoljno prije kraja osigurala opstanak, upravo zbog silne energije svoje momčadi koja ih je pratila iz drugoligaškog natjecanja.

Ove će se godine dogoditi upravo suprotno. Energija i ona strahovita volja i želja za dokazivanjem vrlo je vjerojatno kod momčadi sa Šubićevca prilično splasnula, a splasnuo je i igrački kadar. Odlaskom nekolicine igrača, posebice Labrovića, Schildenfelda i Ampema više su izgubili no što su ostankom Močinića i povratkom Stipe Bačelić Grbića dobili.

Ostaju Puljani. Za njih odavno zacementirana pozicija broj devet. Pitanje je koliko će imati snage sa Dragovoljcem se upustiti u borbu za osmu poziciju, a desetu će izbjeći iz ranije navedenih razloga u prethodnom odlomku…