Home ISTRA Odbojka U Umagu održan prvi krug kvalifikacija za OI u Tokiju 2020

U Umagu održan prvi krug kvalifikacija za OI u Tokiju 2020

SHARE

Dana 22. i 23.06. na terenima u Stella Marisu-Vila Rita, u organizaciji Hrvatskog Odbojkaškog saveza, i suorganizaciji grada Umaga, Turističke zajednice grada Umag, Plave Lagune Poreč, te muškog odbojkaškog kluba Umag, održao se CEV Continental Cup Umag 2019 u odbojci na pijesku koji je ujedno i kvalifikacijski turnir za olimpijske igre u Tokyo 2020.

Mečevi grupe G kontinentalnog kupa 2018-2020 započele su u subotu na legendarnoj plaži Stella Maris u Umagu, gdje se momčadi iz šest zemalja nadaju da će napraviti svoj prvi korak prema kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Na muškoj strani, Danska je osigurala prvo mjesto u grupi nakon što je osvojila Zlatni meč s Estonijom, gdje su se Kristoffer Abell/Martin Trans Hansen, pokazali kao dobitna kombinacija za Skandinavce. U subotu su prvo pobijedili hrvatski par Marina Jerčića/Andreja Štorca, prije nego što su na putu prema Zlatnom susretu protiv Kusti Nõlvaka i Marta Tiisaara pobijedili Estonce Dimitrija Korotkova/Mihkela Tanilu.

Turnir se održava na izvrsnoj lokaciji, osim lošeg vremena, što danas, nažalost, nije pomoglo, Umag i Stella Maris ponovno su se pokazali kao izvrsni domaćini za sve nacionalne reprezentacije i posjetitelje, dajući igračima najbolje moguće uvjete. Nakon što je Danska dan ranije osigurala prvo mjesto na muškoj strani, Albanija i domaćini Hrvatska borili su se za posljednje mjesto u odlučujućem 2. i 3. susretu protiv Estonije.

Marin Jerčić/Andrej Štorc pokazao se kao žestoki protivnik za albanskI par Redjo Koci/Amarildo Deliu, dok su Josip Pribanić/Jegor Zhukouski osigurali napredovanje Hrvatske pobjedivši Arapi Adri i Osmana Qepu u ravnim setovima. Na razočaranje domaće publike, konačna karta za iduće kolo otišla je u Estoniju, jer su pobijedili domaćine u oba meča.

Prvo su Kusti Nolvak/Mart Tiisaar pobijedili Jerčića/Štorca, a onda je dvojac Dimitri Korotkov / Mihkel Tanila pobijedio Pribanić/Zhukouski 2: 0 (21-15, 21-15).U finalnoj utakmici triju momčadi, Litva je pobijedila Rumunjsku u oba meča, nakon što su Urte Andriukaityte/Vytene Vitkauskaite pobijedili 2-0 (21-15, 22-20) protiv rumunjskog para Adriane Sorina Raileanu/Adina Stanciu, dok su njihove suigračice Ieva Dumbauskaite i Irina Zobnina odigrale tri teška seta protiv Beate Vaide i Ioane-Alexandre Ordean, pobjedivši 2-1 (13-21, 21-19, 15-10) Iako su obje momčadi prethodnog dana pobijedile Hrvatsku, i bile već potvrdile mjesto u sljedećoj fazi.

Hrvatska igračica Valentina Vrbanc ukratko je opisala turnir u nekoliko riječi: “Unatoč lošim vremenskim uvjetima, u Umagu smo vidjeli izvrsne utakmice na pijesku. Nažalost, za nas je turnir završio jučer nakon što smo izgubili oba naša meča i tako smo bili potvrđeni kao treći. U prvoj utakmici protiv današnjih pobjednika Litve napravili smo dosta grešaka i nismo se pokazali najbolje, dok smo protiv rumunjskih djevojaka odigrali dobru utakmicu, ali nam je nedostajala sreća i tako smo izgubili oba seta.“