Home Nogomet Ostalo UDAR NA KOMOTNE FINANCIJE | Hoće li i koji klubovi stati u...

UDAR NA KOMOTNE FINANCIJE | Hoće li i koji klubovi stati u zaštitu Ivetića i društva!?

SHARE

Kako se bliži Skupština NSŽI-a, tako je sve veća aktivnost u tom pogledu. Naime, predsjednik Rudara Remzo Zalihić poslao je svim klubovima prijedloge smanjenja financijskog plana NSŽI-a, ali i od istih zatražio iscrpnu analitiku dosadašnjeg vođenja financija, prije svega sljedećih stavki:

a) rashodi za zaposlene – iznos bruto i neto primanja svakog od zaposlenika,
b) naknade troškova zaposlenika – tko, na koji način, kada i kojim povodom ih prima,
c) Naknade volonterima – ugovori o djelu – tko, za što, koliko bruto i neto,
d) Naknade volonterima za: službena putovanja, korištenje privatnog automobila i smještaj – tko, koliko, gdje i kojim povodom,
e) Usluge telefona – tko i po kojem osnovu raspolaže pravo na službeni telefon,
f) Prijevoz – tko, kad i u koju svrhu,
g) Usluge raznih servisa – kojih i koliko,
h) Zakupnine i najamnine – kod koga, za koga i koliko pojedinačno,
i) Grafičke usluge – kod koga, koliko i za što,
j) uredski materijala – kod koga i koliko,
k) Pehari – kod koga, koliko i za što,
l) Rekviziti i oprema – kod koga, koliko i za što,
m) donacije (bez HNS-a) koje su prije vođene pod „materijal“ – za koga i koliko.

Zalihić u detaljnom prijedlogu konstatira kako bi se već sad moglo za 80% umanjiti prihod NSŽI-a od klubova kada bi se, između ostalog, plaće zaposlenih smanjile za 15%, ali i mnoge druge stavke iz financijskoj plana. Primjerice, Zalihić predlaže da se naknade volonterima po ugovorima o djelu s 480 tisuća kuna smanje na 408 tisuća kuna, a predlaže i 80% smanjenje reprezentacije.

Posebno je zanimljiv odlomak gdje Zalihić pojašnjava na primjeru iz svog kluba: „Najvažnije, usporedba je ona sa sličnim ili jednakim radnim mjestom u klubu članici NSŽI. Tako, primjera radi, troškovi bruto mjesečne plaće profesionalnog tajnika NK Rudar iz Labina iznose 6.122,13 kn, na što se dodaje neoporeziva naknada od 416,oo kn za topli obrok, te paušal za putne troškove (Rabac-Labin-Rabac) i loko-vožnju (pošta, računovodstveni servis, banka i dr.) od 400,oo kn, te neoporezive nagrade od 2.500,oo kn/godišnje (Uskrsnica i Božićnica), što je sveukupni zbirni godišnji trošak u iznosu od: 85.757,56 kn.

Usporedbom iznosa od 378.600,oo kn, koliko je planirano u 2020. godini za rashode i troškove dvojice zaposlenika NSŽI, dođemo do disproporcije koja jasno ukazuje kako jedan uposlenik NSŽI u prosjeku košta 2,2 puta više od tajnika NK Rudar, koji obavlja puno veći obim poslova, a najmanje sa jednakom odgovornošću kao glavni tajnik NSŽI. Uz sve to, što je apsurdno, NK Rudar i ostali klubovi pune proračun iz kojeg se isplaćuju ove plaće i naknade.

Ovo smanjenje nije nužno provesti linearno (-15%) već je poželjno nivelirati plaću tehničkog i glavnog tajnika ovisno o njihovim obavezama po pitanju poslova koji obavljaju“, stoji u priopćenju.

Ovaj je dopis, kojeg možete kompletnog vidjeti OVDJE, posebno značajan obzirom da je poslan na dan kad je na našem portalu predsjednik Raić Sudar u najmanju ruku ne suviše pozitivno govorio po pitanju glavnog tajnika NSŽI-a. Ne treba vjerovati u teorije zavjere, ali će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati klubovi. Jasno je, neki će glasati protiv samo kako se ne bi slagali sa Zalihićem, ali ako se po prvim reakcijama sudi, biti će i veliki broj klubova koji žele stati na kraj nekontroliranom rasipništvu.