Home ISTRA Ostali sportovi Uoči svjetskog kupa pulskoj Areni: U Rijeci prezentiran teqball – sport koji...

Uoči svjetskog kupa pulskoj Areni: U Rijeci prezentiran teqball – sport koji je zarazio svijet!

Danas je u kampusu riječkog sveučilišta na Trsatu održana prezentacija najbrže rastućeg sporta u svijetu – sve popularnijeg teqballa! Organizatori ovog susreta su riječki Lektorat za mađarski jezik pri Filozofskom fakultetu, odnosno  Eszter Baričević-Tamaskó, lektorica za mađarski jezik, a u suradnji s Katedrom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, Studentskim zborom FFRI i Vijećem mađarske nacionalne manjine.

Promocija sporta koji je nastao u Mađarskoj, 2012., po Hrvatskoj potaknuta je velikim događanjem koji je rezerviran za termin od 23. do 25. rujna 2022. u pulskoj Areni gdje će se tri dana održavati World Urban Teqball series, odnosno Svjetski kup. Finale ovog kupa će prenositi i Eurosport, a kao jedan od gostiju tog rujanskog vikenda najavljen je i Robert Pires.

Inače, Teqball pretendira biti uvršten na popis službenih sportova i za Ljetne olimpijske igre u Parizu, 2024., a njegovi su glavni ambasadori svjetski poznati sportaši i klubovi poput Ronaldinha, Messija, Manchaster Uniteda, Nogometne reprezentacija Italije, FC -a Barcelona, Matea Kovačića, Michaela Owena, Pedrija Gonzalesa, a među teqovcima je za života čak bio i jedan od najvećih – Diego Maradona

Zbog svega navedenoga, u hrvatsku su se kampanju uključili i gosti – igrači teqballa iz dalekog Marylanda (IFK Maryland) Shawn Preston i Alex Eagen te su i danas u Rijeci ispred okupljenih studenata odigrali partiju.

Za promociju teqballa po našoj zemlji zaduženi su Hrvatski teqball savez i Udruga zdravog življenja/Health life Academy iz Pule, čiji je glavni tajnik Dario Jagić ovom prilikom kazao:

„Teqball je izuzetno atraktivan sport te nam je prezentacijama po Hrvatskoj cilj zainteresirati građane za bavljenje njime, a nakon toga ciljevi su nam i formirati hrvatske ekipe te prateća natjecanja. Ono što nas kao partnere Hrvatskog teqball saveza izuzetno veseli jest da smo teqball prilagodili i osobama s poteškoćama u razvoju tako da i oni mogu uživati u ovoj maštovitoj igri. Kažem maštovitoj jer teqball se igra s 9 dijelova tijela (za osobe s poteškoćama u razvoju adaptirano), cilj je prebacivanje lopte na protivničku stranu mreže, a svaki igrač/tim ima pravo na 3 kontakta s loptom prije prebacivanja lopte, no ne smije 2 puta za redom koristiti isti dio tijela. Igra se glavom, prsima, leđima, ramenima, natkoljenicama i potkoljenicama. Osim toga, stol je vrlo nalik onome za stolni tenis, no za razliku – teqball stol je zakrivljene plohe i umjesto mrežice na centru je postavljena plexiglass ograda. Savršen sport za dvorane i manje prostore, a igrati ga mogu svi i u svim kombinacijama – od parova do solo igrača, od 7. do 77. godine.“

Kristian Batelić, projektni manager za Health Life Academy naglasio je kako je za udrugu Health Life Academy najvažniji dio zapravo to što je teqball dostupan svima, a što korespondira i s glavnom misijom ove udruge – uključivost svih u sport!

Podsjetimo, upravo je ova pulska udruga zaslužna za formiranje nogometnih selekcija djece s poteškoćama u razvoju u većini hrvatskih prvoligaških nogometnih klubova, među kojima je i HNK Rijeka koja je sa svojom “Down – ekipom” i trenerom Amirom Hadžibeganovićem nakon samo nekoliko mjeseci počela pobjeđivati rivalske ekipe.

Previous articleNAJAVA POVIJESNOG POLUFINALA | Luketin: “Domaći dečki su pokazali da su odlični igrači, oni će biti nositelji igre ovog kluba još godinama!”
Next articleNa Drosini konačno utakmica koja nešto znači