Home ISTRA Ostali sportovi Uspješno je realiziran prestižan jedriličarski event krstaša – treći Full Moon Sailing...

Uspješno je realiziran prestižan jedriličarski event krstaša – treći Full Moon Sailing Spektakl!

„U vikendu za nama, 21. do 24. ožujka 2024. uspješno smo organizirali 3. izdanje jedriličarskog Spektakla Full Moon sa dvije regate, revijom drvenih jedrenjaka, glazbenim, filmskim i gastro programom. Nekako kako smo sve planirali tako smo sve i realizirali zahvaljujući kvalitetnom timu ljudi, podržavateljima i odličnoj koordinaciji” izjavila je predsjednica JK Delfin Sanja Vale Čupić.

Na Full Moon Sailing Spektaklu okupilo se 500-tinjak jedriličara, rekreativaca i sportaša, djece i odraslih iz cijele Hrvatske te iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Argentine, Nizozemske, Italije koji su sudjelovali na dvije regate krstaša Full Moon Night Sprint 8nm i Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj 42nm.

Brodovi su bili podjeljeni u Grupe prema dužini broda LOA pa se tu moglo naći u jednoj Grupi i brze lagane novije racere sa starijim i težim performance cruserima te Grupa Cruising brodova. Po ORC (Offshore, Racing Congress) premjeru malo se iznivelirao ukupni plasman. Dodatno su se bodovali i dvojci ukupno po OPEN. 

 Jedrilica proizvedena u Hrvatskoj najbrža na regati Full Moon Night Sprint Pula

„Bilo je zahtjevna regata svima zbog nedostatka vjetra te konkurencije na regatnom polju. U Full Moon Night Sprint 1. mj. u teškoj konkurenciji sa Maxi VOR 60 izborio je hrvatski karbonski racer CODE X pod kormilom Darko Hajdinjak iz JK Neverin. Izmjenjivali su se u vodstvu CODE X i Maxi ali na kraju je ipak 1. ušao u cilj karbonski brod CODE X.” izjavila je predsjednica JK Delfin.

CODE X je hrvatski proizvod, Sandi Mirsača je brodograditelj i ima proizvodnu halu na Grobniku. Kompletna jedrilica je rađena u karbonu. Jedrilica jedri i 20tak čvorova. Natjecatelj Obrad Đurić sa CODE X je izjavio: „Prvi put smo u Puli na regati i zaista smo uživali. Naravno da nam je posebno bio gušt boriti se protiv velikog VORa tijekom noćne regate. Mijenjali smo se u vodstvu sa njima cijelu regatu. Nama su se uvjeti poklopili bolje u samom cilju pa smo zato i ušli ispred njih. Do Lošinja su nama ipak uvjeti bili nepovoljni. U strogu orcu nam je brzina limitirana duljinom vodene linije i protiv velikih nismo imali šanse. Ali kada kut vjetra skrene malo prema boku CODE X trenutno ubrzava i dostiže brzinu vjetra. Dečki su u transferu natrag prema Ičićima imali brzine od 12 do 19 čvorova.”

Na regati Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj najbrži Sky Sailing team sa Maxi

Iz pulske luke u 08h ujutro 100tinjak brodova startalo je regatu od 42nm Pula – Mali Lošinj. Time limit ulaska u cilj u gradu Mali Lošinj je bio 22h. Od 16h već se moglo ići na ručak/večeru pa sve do 23h. Sudci i regatni odbor su iz Pule autima i trajektom došli u Mali Lošinj, a regata se live pratila online trackerima na portalu regate.com.hr.

„Uvjeti su bili teški na dionici Pula – Mali Lošinj. U startu iz pulske luke i prema Poreru brži brodovi su se uspjeli izvući i odregatavati preko Kvarnera sa jugom koji je jačao. Sporijih10tak brodova je ostalo oko Porera sa slabim vjetrom u zaostatku. Jugo preko Kvarnera u jačanju je nekim brodovima onemogućio regatavanje do Lošinja pa su neki završili na Cresu, neki na Susku, a neki su se vratili u Pulu zbog nemogućnosti probijanja valova. Ipak flota od 49 brodova je uspješno ušla u cilj što smatramo odličnim uspjehom obzirom na dane uvjete. Obično u 3. mj. dere marčana bura pa bi imali izvrstan kut jedrenja do Malog Lošinja no ovoga puta se za inat dizalo jako jugo, da bude tim teže. Moglo je biti i gore sa kišom. Full Moon je prestižna i zahtjevna regata koja privlači vrsne jedriličare iz Svijeta i brze brodove koji uspjevaju odraditi zadanu rutu u time limitu. Sky Sailing team je ušao u cilj u 13:24:16. Žao nam je da ne uspiju svi učesnici odraditi regatu do kraja ali tako je to. Uspjeh je uopće sudjelovati i doći u Pulu. Za sve natjecatelje imamo uspomenu – uradak koji će preuzeti na sljedećoj regati ili prvom prilikom kada dođu u Pulu.” izjavila je Sanja Vale Čupić koja je vozila svoj brod Ikigai – B. Match Race 35 u obje regate.

Najbrži ukupno na Full Moon regatama je osvojio prestižni prijelazni pokal sa 24 karata zlata

Sky Sailing Team iz Slovenije je i ukupni pobjednik regate Full Moon koja se bodovala sa dvije regate – navigacijska od 42nm Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj i taktička noćna Full Moon Night Sprint od 8nm u Puli.

„Drago nam je da je konkurencije bilo i da nije bila laka pobjeda. Veselimo se organizaciji 4. izdanja u 2025g. i nadamo se još jačim takmičarima i još većoj konkurenciji na regatnom polju. Organizacija će se planirati za 200tinjak brodova”, izjavili su organizatori Full Moon Sailing Spectacle

 PLASMAN prvih 5 ulazaka u cilj u obje regate::

Regata Full Moon Night Sprint Pula :

  1. CODE X CROZ sa kormilarom Darko Hajdinjak iz Hrvatske
  2. SKY SAILING TEAM na VOR 60 Cleansport One iz Slovenije sa kormilarom Marjan Kočila iz Slovenije
  3. DSK Sydney 43 gts sa kormilarom Barbora Bchrata iz Slovačke
  4. ORCA First 40,7 sa kormilarom Davor Zanini iz Hrvatske
  5. ELAYA Elan E5 sa kormilarom Dušan Ušeničnik iz Slovenije

Regata Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj :

  1. SKY SAILING TEAM na VOR 60 Cleansport One iz Slovenije sa kormilarom Marjan Kočila iz Slovenije
  2. DSK Sydney 43 gts sa kormilarom Barbora Bachrata iz Slovačke
  3. KARPO Elan 450 sa kormilarom Maks Vrečko iz Slovenije
  4. CODE X CROZ sa kormilarom Darko Hajdinjak iz Hrvatske
  5. ORCA First 40,7 sa kormilarom Davor Zanini iz Hrvatske

Sve rezultate možete pogledati na našim web stranicama:

FULL MOON REGATTA – Copy

Uz jedriličare koji dominiraju brojkom sudjelovalo je i veći broj jedriličarki i djece u  međugeneracijskoj sinergiji

„U zadnje tri godine koliko vodim klub kontinuirano radimo na promidžbi uključivanja i žena u organizaciju programa rada, u posade i kao kormilarke. Sa partnerima organiziramo tečajeve jedrenja, a sada polaganje i C kategorije koju će nekoliko naših članica i položiti. Na Full Moon Sailing Spectacle među 111 prijavljenih brodova imali smo 10tak skiperica, 3 potpuno ženske posade koje su se prijavile i djecu učesnike noćne regate u Puli. Sudjelovalo je ukupno 70tak jedriličarki na Full Moon regatama. Na brodovima je sudjelovalo i djece i odraslih koji su u međugeneracijskoj timskoj sinergiji hendlali brod boreći se ostvariti što bolji plasman”, poručuje Sanja V.Č.

Osim regatnog sportskog programa JK Delfin je uz suorganizatore i podržavatelje organizirao i manifestacijski program u trajanju od 4 dana

Iz Lovrana, Mošćeničke drage, Rovinja, Fažane i Pule došli su učesnici revije sa batanama, pasarama, gucevima i jedrenjacima, koji su 1. put u Puli zajedrili. Svirala se gitara, mandolina i kuhao brudet na Tartani iz 1927g. Vratila se Pula u daleku prošlost i oživjela u jednom morskom duhu otočke vibre.

Fotografi, snimatelji, posjetitelji sa obale koji su ciljano došli i prolaznici koji su se vraćali sa posla, zaustavljali su se i gledali… Doživjela se Pula 100 godina unatrag zahvaljući Lučano Sošić i Udruga Molaj Cimu koji su bili glavni koordinatori logističke izvedbe. Uslijedile su Ćakule pod jedrima sa prof. Robert Mohović, a kao finish večeri film Transat u kino Valli.    

U petak je krenula jedriličarska vreva oko pripreme za glavni događaj noćne regate Full Moon Night Sprint. Uz ručak dobrodošlice zahvaljujući našem sponzoru Mexican food i Zlatko Deskar okupljali su se natjecatelji. Katamaran Ananda zahvaljujući Mirko Bastijačić je bio organizacijski ured ali i brod koji je pratio tijek noćne regate sa medijima, sponzorima, fotografima i snimateljima.

“Svi brodovi učesnici su imali trackere na jedrilicama, a na portalu regate.com.hr reproducirao se prijenos. Svi koji su htjeli mogli su pratiti online tijek regatavanja, pozicije brodova i analizirati taktike. Iskusnim jedriličarima je to jako zanimljivo međutim onima koji ne jedre ne razumiju što se događa na regatnom polju. Upravo zato smo organizirali komentiranje tijeka regate sa broda Ananda. Jedriličar Edward Rabak iz JK Delfin je prenosio i komentirao start i tijek regatavanja kroz pulsku luku. Svi koji su željeli su mogli potpuno besplatno doživjeti jedno novo iskustvo praćenja regate u Puli”, izjavila je Sanja Vale Čupić

Nakon noćne regate u glazbenom programu Jazz Cats, Studio Čarobne frule i spektakularnom nastupu Soulfingers uživalo je cca. 1000 posjetitelja i sudionika regate. U Gradu Mali Lošinj manifestacijski program organizirala je TZ Mali Lošinj.  Izradio se Krokant sa vizualom Full Moon regate.

Krokant se reže mačem i to je ceremonija koja se održava na svim velikim manifestacijam od značaja za Grad kao i na svečanostima vjenčanja. Predsjednica JK Delfin sa predsjednikom JK Jugo Mali Lošinj je mačem sasjekla Krokant i na taj način otvorila ceremoniju dodjele nagrada. Nakon cijelodnevnog regatavanja po valovima jedriličari su se opustili u glazbenim ritmovima, čestitali jedni drugima i razmijeniti regatno iskustvo.

 Zahvala svima koji su doprinijeli uspješnosti 3. Full Moon Sailing Spectacle

„Organizirali smo svjetski jedriličarski regatni event krstaša. Zahvaljujemo svima koji su spremili bodove, okupili timove i došli na 3. Full Moon Sailing Spectacle. Hvala svima uključenima u organizaciju i svim podržavateljima.  Koordinacija je bila na nivou i mogu reći da smo funkcionirali fantastično poput tvrtke koja ima uspješan top i middle management. Odgovorni nesebični ljudi su preuzeli svoj dio posla i odradili ga izvrsno, dalje uključivali ljude i tražili pomoć kako bi sve bilo kako smo dogovorili. Vizija cijelog eventa i njezina koordinacija uspješne organizacije odrađena je profesionalno. Ponosna sam i sretna da svi skupa na volonterskoj bazi stvaramo nešto ovako posebno u Puli, u Hrvatskoj. Pojedinci, tvrtke, mediji, fotografi, kreativci, umjetnici, uključuju se samoinicijativno, prepoznaju potencijal i razumiju što gradimo te žele da bude uspješno.”

“Zahvala Lučkoj upravi Pula, županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj, Sportska zajednica Grada Pule, Brijuni Rivijera, brod Ananda, ACI Pula, Atlantic Grupa, tvrtka Adrinaut, AGD, Alphera, Glinena, Chiavalon extra djevičanska maslinova ulja, Jamnica, vina Medea, Kino Valli, Grad Mali Lošinj, Tz Mali Lošinj, Restoran Za Kantuni, Company Logistic, Grad Pula, Adriatic Event, Eco Sound, Hit Sound, Medior, Soulfingersi, Studio Čarobna frula, Udruga Molaj cimu, JK Jugo Mali Lošinj, brojnim pojedincima, jedriličarima iz kluba koji su dali svoju ruku u organizaciji i bez kojih se ovo ne bi moglo realizirati”, izjavila je predsjednica JK Delfin

Više informacija, svi rezultati, linkovi na slike, recenzije takmičara i ostali materijali objavljuju se na web stranicama kluba: https://www.jkdelfin.hr/full-moon-regatta-pula/.