Home Nogomet Istra 1961 VELIKA ANALIZA | Četvorici pohvalne ocjene za sezonu, jedan je već otišao

VELIKA ANALIZA | Četvorici pohvalne ocjene za sezonu, jedan je već otišao

SHARE

Što sad? Ok, ostalo se u Prvoj HNL, ali…Naredne subote treba krenuti autobusom do Poljuda. Trener Prelec je na udaru bio jako dugo vremena, ali kadar, jasno je to svakom, nije prvoligaški. Davati (pr)ocjene igrača nije nikad zahvalno, ali zabave radi, igrajmo se sportskog direktora…

VRATARI

Josip ČONDRIĆ – 27 nastupa (kapetan), 2408 minuta – 7

Tomislav DUKA – 8 nastupa, 720 minuta – 5,5

Čondrića kao kapetana i golmana koji je griješio, ali vrlo rijetko, treba zadržati. Bio je vrlo dobar, konstantan, a moglo bi se na njemu nešto i zaraditi, ako se bude spretno. Tomislav Duka, uz svo poštovanje, nema što raditi u Puli. Ako već je postojao Majkić kao druga opcija, a ono što je branio nije bilo loše, onda nema smisla dovoditi Duku koji je čak i branio loše.

BRANIČI

Josip Tomašević – 31 nastup, 2783 minute – 6,5

Petar Bosančić – 30 nastupa, 2563 minuta – 6

Markus Pavić – 29 nastupa, 2516 minuta – 5

Marin Grujević – 28 nastupa, 2389 minuta – 6

Rafa Paez – 8 nastupa, 538 minuta – 6,5

Martin Franić – 14 nastupa, 689 minuta – 5

Sergi Gonzalez – 9 nastupa, 701 minuta – 6

Agron Rufati – 6 nastupa, 413 minuta – 5,5

Kvalitetom se iznad svih, a to se vidjelo i sinoć, ističe Rafa Paez. Voli igrati s loptom u nogama, pravi primjerak španjolskog braniča. Ako se ikako može, njega treba zadržati. Ugovor je potpisan i s Josipom Tomaševićem koji se može opravdati, imao je solidnu sezonu.

Marin Grujević javnost podijeljuje, neki cijene njegov napadački doprinos, neki misle da nema ono što treba imati prvoligaški bočni igrač. Veliki mu je plus to što jedini zna bez GPS-a doći s autom iz Rijeke u Pulu preko Žminja i Svetvinčenta – u prijevodu, dečko je s ovog područja te bi bilo lijepo zadržati ga u redovima Istre 1961.

Sergi nije bio ništa posebno, ali pokazao je na trenutke neke pozitivne stvari. Kako i zašto su Markus Pavić i Martin Franić (kojem želimo što brži i kvalitetniji oporavak) došli u Pulu i tko je garantirao da ta dvojica mogu igrati Prvu HNL na potrebnoj razini, ne znamo. Da bi stvar bila gora, kod jednog od njih je jako upitan i voljni moment, što naravno ljuti gledatelje. Agron Rufati je mlad i to mu je najveći plus trenutno.

VEZNJACI

Einar Galilea – 31 nastup, 2701 minuta – 6,5

Stefan Lončar – 32 nastupa, 2194 minute – 5,5

Antonio Ivančić – 30 nastupa, 2035 minuta – 5,5

Regan Obeng – 20 nastupa, 1316 minuta – 6

Slavko Blagojević – 14 nastupa, 1250 minuta – 7

Ivan Močinić – 19 nastupa, 949 minuta – 6

Matija Fintić – 16 nastupa, 677 minuta – 5,5

Denis Bušnja – 15 nastupa, 646 minuta – 5,5

Galilea je odigrao jako puno minuta, bio osigurač vezne linije i striktno defenzivno, može igrati Prvu HNL bez previše muke. Slavko Blagojević došao je kasnije i u ovom trenutku je u momčadi Istre 1961 izgledao kao kombinacije Xavia i Inieste, a sjetimo se prije odlaska, „Blagi“ je bio taj igrač koji je odrađivao prljavi posao dok mu je kreativa bila slabašna.

Danas je on nosioc kreacije u momčadi. Možda je do toga što je on napredovao u tom segmentu, ali sigurno je i do suigrača – nema tko pa on preuzme (rizičniju) distribuciju. Ivan Močinić ima problem što je došao s ogromnim očekivanjima. Nije on loš, ali jednostavno, očekuje se više. Bez obzira, kvalitetu ima, i sinoć je donio nekoliko inteligentnih odluka, čak i u obrambenom smislu puno pripomogao. Ta trojica definitivno mogu biti u kadru za narednu sezonu i biti će logično.

E sad, Regan Obeng nije igrao kao proteklih godina, ali on je konstanta trke i pas igre te igrač od kojeg znaš što možeš očekivati. Ni gram više, ali vrlo vrlo rijetko će zakazati. I o njemu se da razgovarati.

Stefan Lončar nije loš igrač koliko je jučer izgledao suludo indisponiran, ali došao je s reputacijom ponajboljeg igrača crnogorske lige. Nakon 32 nastupa u HNL-u, jedno je sigurno – ovdje ne radi razliku.

Antonio Ivančić ima odličan prekid. Izvodi prekide sjajno. Je li to dovoljno za ostanak u prvoligaškom društvu, prosuditi će netko drugi. Matija Fintić i Denis Bušnja vraćaju se s posudbe, a dojam je da je više pomogla njima nego klubu.

NAPADAČI

Šime Gržan – 33 nastupa, 2711 minuta, 4 gola – 7

Mario Ćuže – 18 nastupa, 1532 minuta, 7 golova – 7

Gedeon Guzina – 14 nastupa, 956 minuta, 3 gola – 6,5

Ivan Delić – 14 nastupa, 827 minuta, 2 gola – 6

Robert Perić Komšić – 25 nastupa, 658 nastupa, 1 gol – 5,5

Josip Maganjić – 9 nastupa, 236 minuta, 1 gol – 5,5

U nekom drugom klubu i u nekoj drugoj situaciji navijači bi se na Gržana ljutili zbog broja promašenih prigoda. Ovdje, sada u Puli, samo treba reći – hvala, Šime. Bio je opasnost protivniku najčešće jedina, i ako je moguće, neka ga u Puli.

Ako Gržanu hvala, onda se Mariju Ćužeu treba i blago nakloniti, jer da nije bilo njegovih sedam golova, Orijent 1919 vjerojuatno ne bi gostovao na Drosini. Njega već odavno nema, ali tu je Gedeon Guzina, igrač koji nepobitno zna igrati nogomet i koji je odličan u zraku. Veoma koristan, jedino što nedostaje su golovi.

Na Kantridi je promašio jednu prigodu koja nešto govori i o koncentraciji, ali u slučaju kada bi ga se napunilo samopouzdanjem, mogao bi biti otkriće naredne sezone.

Ivan Delić imao je samo „bljeskove“, a Josip Maganjić je bio tu. Za Roberta Perića Komšića možda bi bilo najbolje da pokuša nekom klubu postati pojačanje. On je od početka u Puli neko alternativno rješenje, a iako nije briljirao, teško je dečka kuditi ako igra 26 minuta u prosjeku po susretu.