Home Intervju VELIKI INTERVJU | Raić Sudar: Ne bih postupio kao Mladinić, smatram...

VELIKI INTERVJU [2/3] | Raić Sudar: Ne bih postupio kao Mladinić, smatram da je žalosno ako nemaju svi isti tretman

SHARE

Stigli smo do drugog dijela intervjua s predsjednikom NSŽI-a Darkom Raić Sudarom. U nastavku pročitajte o čemu je bilo govora kako je razgovor tekao prema sredini…

Prije šest mjeseci si mi rekao da nisi još upoznat s financijskim planom. Smatraš li danas da je realan i znamo li dan danas što se nalazi u „misterioznoj“ stavci „materijal“?

Jesam, malo sam pogledao sada ovaj za 2020. godinu koji trebamo donijeti na Skupštini. Činjenica je da sam ja došao u pola godine, plan je bio donesen i to sam naslijedio.

Malo je i mene zbunilo jer se potezalo to pitanje duže vrijeme. Rekao sam, za sljedeću izvještajnu Skupštinu treba „raščlaniti“ neke stvari. Treba znati da se kroz naš Savez, odnosno na našem računu vodi „materijal“ za tri lige od lipnja. Rekao sam i ljudima u Savezu, moramo znati, koliko troši županijska liga, koliko treća, koliko četvrta.

Nisam išao gledati što je sve pod stavkom „materijal“, znam da govorimo o nešto malo preko sto tisuća kuna, ali vidim da svaki mjesec dolazi za Treću HNL Zapad račun za materijal…

Smijemo li znati račun za što, recimo primjer jednog računa?

Toneri, ne znam, papiri…

Ok, dakle, uredski materijal.

Tako je. Znam da je bilo pitanja da su se tamo stavljale pomoći klubovima i slično. Nisam to išao provjeravati, ali i mene će interesirati sada na izvještajnoj Skupštini vidjeti to. Ja nemam što kriti.

Javna je tajna da ti je u slučaju „napitak“ od strane podređenih odbijena sugestija. Komentar cijele situacije i što to znači za tebe?

Kad se pojavio taj slučaj, ja sam dobio poruku od predsjednika Rudara da je to apsurd. Nakon toga ja sam samo nazvao i pitao je li to istina – hoće li se klub kazniti zbog toga? Oni su meni odgovorili – da, ali zato što se klub nije očitovao.

Meni osobno je to žalosno. Onda moramo svih kažnjavati. Ja se sigurno neću spuštati na nivo i nazivati disciplinca da ne kažnjava na taj ili neki drugi način. Na kraju, smatram da je žalosno ako nemaju svi isti tretman.

Smatraš li da kod suca Mladinića imaju svi isti tretman?

Gledaj, ja osobno ne gledam svaku disciplinsku odluku. U ovoj situaciji sam rekao svoje mišljenje. Osobno, ne bih tako postupio.

Ne želim nikoga omalovažiti, ni Mladinića ni bilo koga drugog, samo osobno me smeta i ne bih volio da je tako, a ako je tako, onda je žalosno – da netko sukobe privatne miješa sa svojim funkcijama. Ako to funkcionira tako, to nije u redu.

Vrijeme je marende, dosta o djelatnicima u Savezu, štucat’ će se ljudima nepotrebno dok doručkuju. Emisija Korner. Koliko si zadovoljan dosadašnjim radom, hoće li NSŽI financirati taj projekt i hoće li iznos biti javan?

Kad sam dolazio, htio sam da se tako nešto napravi. Uspio sam gosp. Mikolićem dogovoriti suradnju, njemu se svidjela ideja i emisija je po meni dosta gledana. Smatram da se treba još poraditi na tome. Danas je zadnja emisija, a kada završi ovaj prvi dio, onda ćemo sjesti i vidjeti što se može popraviti.

NSŽI će jednim dijelom financirati tu emisiju. Iznos se još ne zna, a isti će biti javan jer će odluku donijeti Izvršni odbor, a spomenimo i da će jedan dio financirati HNS.

Moja inicijalna ideja bila je da nađemo generalnog sponzora, ali u tome nismo uspjeli, a nismo htjeli da bude veliki broj malih sponzora.

Dotaknuo si se sponzora. Koliko je realna priča tvog, očigledno budućeg protukandidata Zalihića, koji tvrdi da bi NSŽI trebao klubovima donositi prihod, a ne biti mjesto gdje se uplaćuju nameti?

Gledao sam emisiju kad je najavio kandidaturu i to je meni sasvim legitimno. Ne vidim u tome ništa loše, to je njegova osobna stvar i nemam apsolutno nikakvih predrasuda prema tome.

Razgovarao sam s njim, čak i na tu temu, marketinga i sponzora, i ideja je super, a koliko je ostvarivo, to ne mogu reći. Nije lako, a vjerojatno je moguće. To bi po meni u budućnosti stvarno trebalo napraviti, privući što više sponzora kako bi se što više olakšalo klubovima.

Sudačka komisija. Nekakvi koraci su pokrenuti – koliko si zadovoljan?

Kad smo prvi put razgovarali, rekao sam ti da sam najviše nezadovoljan baš tim segmentom. Drago mi je da je Marin (op.a. Vidulin) pristao raditi i da se to pokuša promijeniti. Ide prema boljem, ali trebat će vremena.

I u PGŽ imaju velikih problema, još većih od nas. Imamo najveći problem vratiti povjerenje i povećati broj sudaca. Marin ima moju maksimalnu podršku, znam da mu nije i neće biti lako, ali povjerenje moramo vratiti.

Mnogo klubova zovu i pitaju zašto treće ŽNL sudi jedan sudac. Jer ih nema je najjednostavniji odgovor, a drugog ni nema. To moramo popraviti.


Ostalo nam je posljednjih 15-tak minuta razgovora s predsjednikom NSŽI-a Darkom Raić Sudarom kojeg ćemo objaviti tijekom narednog vikenda…