SHARE

Kao društvo, vrlo smo uspješni u udaranju čovjeka kada je na tlu, makar figurativno. Marin Vidulin danas je predmet rasprave diljem Istre i Hrvatske, a zanimljiv je ogroman broj komentatora koji staje na njegovu stranu, čak i oni koji su ga znali dobro „oprati“ nakon utakmica u kojima se nisu slagali s njegovom izvedbom.

Krenimo od činjenica. Marin Vidulin je jako loše sudio susret Croatia-Hrvatski Dragovoljac. Imao je niz grešaka, a kao olakotna okolnost možemo mu staviti teren po kojem se vjerojatno i nije smjelo igrati, ali odgoda utakmice na koju stiže televizija iz Zagreba koja plaća prava, i nije baš jednostavna stvar.

Nadalje, valjda to nitko ne dvoji – Vidulin je žrtvovan. Vidulin je imao boljih i lošijih utakmica u HNL-u, ali je neusporediv s ‘izgubljenim slučajima’ poput Jovića ili Pajača o kojima bruji cijela Hrvatska. Zbog toga, Marićev potez bi bio logičan da je Vidulin jedan od osmorice ili desetorice ‘kažnjenih’ nakon ovakve jesenske polusezone u SuperSport HNL-u, a ovako je to samo posljednji očajnički potez svugdje neomiljenog Brune Marića da pokaže kako se stvari mijenjaju.

Da bi apsurd bio veći, u priopćenju Sudačke komisije HNS-a piše kako Vidulin više neće participirati “u svojstvu suca”, dok za Kezelea piše “u svojstvu pomoćnog suca i AVAR-a”, što sugerira kako je moguće da ga ponovno vidimo u ulozi VAR suca na SuperSport HNL-u.

Da bi stvar bila još više nenormalna, on je jedan od VAR sudaca u kojeg Sudačka komisija ima najviše povjerenja o čemu svjedoči da je kanfanarski arbitar samo od 10. do 17. kola SuperSport HNL delegiran čak devet puta (!) što je, budimo realni, malo i pretjerano, ali to govori više o nedostatku kvalitetnih VAR sudaca.

Zbog toga, jasno je zaključiti kako je ovo izrežirana farsa koju je Bruno Marić samo „dočekao“, a Vidulin je nedvojbeno susret u Zmijavcima odsudio ispod svakog nivoa. Ovo je povijesna odluka, koja Marića gura u još nepovoljniji položaj, jer što će sad napraviti kada slične ili veće pogreške napravi nekakav sudac s podobnom stranačkom iskaznicom?

Čeka nas zanimljivo proljeće. I za kraj, sve bi ovo imalo smisla da priopćenje ne potpisuje Bruno Marić. Stara istarska kaže: “Ni bitno ča reče, nego ki reče.”