Home ISTRA Nogomet Započinje borba za goli život u Drugoj HNL

Započinje borba za goli život u Drugoj HNL

SHARE

Posljednja sezona natjecanja u Drugoj HNL u ovakvom obliku postaje sezona borbe za goli život. Ali doslovno za goli život. Šesnaest klubova koji će ove sezone nastupati u Drugoj HNL žele samo jedno, a to je izbjeći poziciju nižu od jedanaestog mjesta kako bi i dogodine igrali u istom stupnju natjecanja, sa malo većim pravima, ali i sa malo većim kolačem, posebice onim od televizijskih prava.

Istra ove sezone, kao i dugi niz godina do sada (izuzev NK Novigrad prije par sezona), nema predstavnika u Drugoj HNL. Možda je i bolje. Jer, realno, pitanje je koliku snagu bi imali istarski klubovi u borbama sa mnogo snažnijim, moćnijim, ali i potkovanijim likovima u drugim središtima.

Sljedeće će godine liga koja nastane imati novi naziv, zvati će se Prva liga, a u njoj će, kako smo već rekli mjesto pronaći svi oni koji sezonu završe od drugog do jedanaestog mjesta na ljestvici, zatim klub koji ispadne iz Prve HNL, te jedan Klub iz kvallifikacija koje će biti održane između pet prvaka trenutnih trećih liga. Rekli bi pametni, mission impossible!!!

Regija zapad, dakle ova naša regija, ima i ove godine dva predstavnika u Drugoj HNL. To je Orijent 1919, koji je u nekoliko sezona od četvrtoligaša došao na prag Prve HNL, i srećom, vjerojatno srećom i po njih i po nas, nije uspio u naumu ulaska među elitu, dok je drugi klub, onaj iz Opatije, koji je u suštini privatno vlasništvo njihovog trenera koji je i glavni sponzor kluba, i mama i tata i sve ostalo što treba biti kako bi jedna ovakva zajednica funkcionirala.

Radi se o momčadi sa strahovito puno iskustva, čak i onog prvoligaškog, obzirom da u klubu djeluju i Grujević, i Zgrablić, i Bertoša, i Bjelanović, i Glavaš, i još mnogi igrači koji su igrali i jače rangove natjecanja od ovoga kojega Opatija igra danas.

Samim time, dalo bi se naslutiti da Orijent 1919, koji je sastavljen od mladih igrača koji tek traže svoje mjesto pod nogometnim suncem, i Opatija, čiji su igrači vrhove svojih karijera već dotakli u ranijim godinama neće imati problema ostvariti osnovni cilj, a on je, plasirati se između drugog i jedanaestog mjesta.

Želimo im puno sreće u tome. Ove će im godine biti nasušno potrebna…