Jedrenje

Završio tradicionalni međunarodni 20. Brioni Kup, sjajna orgnaizacija JK Delfin iz Pule

U organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule u subotu je organizirana 20. međunarodna regata krstaša na koju je prijavljeno 63 brodova sa 300-tinjak jedriličara iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke.

Najmlađi jedriličari, prema našim saznanjima, su imali osam godina, a među prijavljenima je bilo i 40-tak jedriličarki te šest prijavljenih kormilarki. Uz buru i jugo i preko 20 čvorova na prekrasnoj ruti od 20tak nm iz pulske luke kroz fažanski kanal i oko otočja NP Brijuni odjerena je jedna od najbržih BRIONI regata.

Najbrži brod 20. BRIONI regate  je Trinity 3  iz Austrije

„Točno u 11:00h startali smo regatu. Nakon starta u luci odmah su se dizali genakeri. Vodstvo na izlazu iz pulske luke je preuzeo Taia & White Goose, Araya 415 sa kormilarom Goran Đorđević iz Slovenije kojemu je tijekom orcanja puknuo prednji štraj pa su podigačem odmah odreagirali i spasiti jarbol. Srećom, sve je odlično prošlo, jarbol je spašen i cijela posada je dobro, no nažalost morali su odustati od regate. Zadanu rutu od 20nm je prvi prošao TRINITY, Ice 52 pod kormilom Peter Schicho iz Austrije koji je već u 13:49:57 ušao u cilj. Samo pet minuta nakon Trinity izniman drugi u cilj je ušao performance cruiser Jonathan iz Trogira pod kormilom Martine Vrkić iz Hrvatske. Jonathan III je sudjelovao je i na Full Moon regati te je vlasnik Robert Gaćina Bilin mjesec dana držao brod u Puli kako bi sudjelovao na 20. Brioni Kupu. Jonathan III je ujedno i 1. po ORC međunarodnom premjeru. Robert Gaćina kaže – žene su bolje kormilarke pa je rezultat tu”, rekla je uz (o)smijeh predsjednica Sanja Vale Čupić JK Delfin Pula.

Prema vremenu ulaska u cilj plasman prvih 5:

  1. Trinity 3 / Ice 52 / Peter Schicho iz Austrije
  2. Jonathan III / First 40,7/ Martina Vrkić iz Hrvatske
  3. Raceberry / Pogo 12,5 / Damir Peteh iz Hrvatske
  4. Anteros / Anteros 36 / Jakob Perne iz Slovenije
  5. Moon Sailor / Hanse 458 / Matjaž Bajc iz Slovenije

Prema ORC ( Off shore Racing Congress) međunarodnom premjeru prvih 5:

  1. Jonathan III / First 40,7/ Martina Vrkić iz Hrvatske
  2. X Članica / X35 / Tomaž Virnik iz Slovenije
  3. Trinity 3 / Ice 52 / Peter Schicho iz Austrije
  4. Ikigai / B. Match Race 35 / Sanja Vale Čupić iz Hrvatske
  5. Chili / Elan 350 / David Galić iz Slovenije

Najbrži dvojac je performance cruiser Nuvola pod kormilom O. Tognon, a ukupne rezultate po Grupama možete popratiti na stranicama JK Delfin: https://www.jkdelfin.hr/brioni-kup/. Regata se bodovala i za istarsku ligu krstaša Argonaut kup 2024. 

Održan i 2. Mići Kup – djece na krstašima

Pored natjecateljske međunarodne regate Jedriličarski klub Delfin je organizirao i drugi MIĆI kup u petak kao uvod u tradicionalnu regatnu manifestaciju krstaša dovodeći djecu na krstaše.

Tridesetak djece je sudjelovalo u regati “Mići Brioni Kup”. Djeca su vozila brodove pod mentorstvom iskusnih jedriličara, trimali su jedra i nastojali u sat vremena timski prevaliti što dulji put. Najmlađi jedriličar je imao četiri godine, a najstariji su imali 17 godina. U većem broju sudjelovali su i jedriličari JK Vega iz Pule. 

„Registracija učesnika regate, proglašenje i after regata program održao se u caffe i disco baru Pietas Julia koji nam je ovaj put olakšao organizaciju. Nismo morali dovoziti klupe, gazebo, šatore, razglas, brinuti o glazbi, a po dogovoru su nam organizirali i obrok za naše natjecatelje te su svu djecu Mići Brioni Kup počastili besplatnom pizzom. JK Brioni iz Fažane, kao suorganizator logistički nam je puno pomogao oko organizacije prijevoza iz Fažane u Pulu i prijevoza brodom iz pulske luke na Brijune. Zahvaljujemo i TZ Pula na podršci te posebno zahvaljujemo i lučkoj upravi Pula na odobrenjima kao i kapetaniji i pomorskoj policiji. Sigurnost nam je uvijek prioritet. Dio flote 20. Brioni kup je proveo nedjelju i u turističkom razgledavanju NP Brijuni uz poseban popust koji nam je NP Brijuni omogućio. Spajajući sport i zabavu razvijamo kulturu “regatavanja” na krstašima pod sloganom „Pula pod jedrima”. Sve regatne manifestacije koje organiziramo imaju cilj promidžbu jedrenja kao zdrave aktivnosti, kao sport i rekreaciju za sve generacije te zabavu za sve posjetitelje uz dodatne programe koje organiziramo uz regatu”, izjavili su organizatori iz Jedriličarskog kluba Delfin.

A već 18. svibnja 2024. starta 3. regata krstaša u 2024. godini u organizaciji JK Delfin – Regata 3. “Tko prije na Unije” sa planiranim startom ispred otoka Veruda/ Fratarski i ulaskom u cilj ispred luke Unije. Detalje možete pronaći OVDJE.

Kalendar

srpanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031