Home Nogomet Prva ŽNL Istra 1. ŽNL – OSVRT (3. dio): Žminj, Funtana i Ližnjan kao najozbiljnija...

1. ŽNL – OSVRT (3. dio): Žminj, Funtana i Ližnjan kao najozbiljnija konkurencija lideru

SHARE

Završni dio prije priče o  jesenskom prvaku pripada trojcu koji se još uvijek možda može umiješati u borbu za naslov ovogodišnjeg prvaka. A to su Ližnjan, Funtana i Žminj.

Žminjci su nastavili u tonu u kojemu su okončali prošlogodišnje natjecanje. Pokazali su kako nemaju nikakvog opravdanog razloga mijenjati struku, mijenjati igrački kadar, jednostavno su nastavili sa onime što su radili lani, i u tome su bili veoma uspješni. Momčad je to koja svakako ima i glavu i rep, momčad u kojoj se točno znaju zadaci svakoga pojedinog igrača. Radi se o itekako ozbiljnom društvu koje je ipak doživjela dva kiksa. Poraz od Smoljanci Slobode i poraz kod pulske Istre, u ovakvoj konstelaciji snaga, gdje su Banjole neprikosnovene, nisu si Žminjci smjeli dopustiti.

U ovome trenutku im iz navedenog razloga lider bježi punih 8 bodova, no ostala je nada kako bi u odgođenom susretu, upravo protiv Banjola, taj razmak mogao biti prihvatljiviji. Najefikasnija su momčad lige koja je postigla četrdeset pogodaka u 12 odigranih susreta, a prednjačio je svakako Alen Damijanić, koji je svojih 15 pogodaka zabijao u prosjeku svakih 57 minuta. Istina, pet od tih petnaest zabio je Muntiću, no Damijanić igra kao prije desetak godina. Proživljava novu mladost. Nemojte ih otpisivati. Iako je razlika navedenih 8 bodova, momčad Nina Kosa u stanju je to smanjiti na prihvatljivih pet bodova, a onda bi nas moglo čekati vrlo interesantno proljeće.

Ližnjan je ovog prijelaznog roka odradio strašno dobar posao. Ostanak Dina Balde u klubu je svakako jedan od najvećih uspjeha. Kada su njemu pridodali Tonia Pavića, Franu Jelenića i Igora Todorova dobili su momčad koja je odmah u startu rekla, “ove nam je godine cilj utrka za naslov”. I fakat, sedam bodova zaostatka za Banjolama još uvijek ih drži u nekakvoj nadi da se to može dostići. Problem koji imaju je u prvome redu ozljeda Igora Todorova koji je ove jeseni odigrao samo 387 minuta, a igrač takvoga kalibra, jednostavno nedostaje.

Nisu krenuli u prvenstvo kako treba. Iskra ih je u prvome kolu na Šaraji odmah zakočila sa tri pogotka, no vratili su se u igru odmah nakon tog poraza. Svrstati poraz od Žminja na svojoj Šaraji u kiks, jednostavno ne bi smjeli, ni oni, ni itko drugi. Jedina su momčad koja je Banjolama uzela nešto, barem bod, a Zoran Moravac, trener Ližnjanaca može biti zadovoljan i činjenicom kako je momčad od polovice listopada jača i za Alexa Ladislovića, mladog momka pristiglog iz Istre 1961, koji je u samo tri odigrane utakmice prigrlio titulu prvog strijelca Kluba sa 6 pogodaka, koliko je postigao i Marko Kontošić.

Jedino su Toni Pavić i Antonio Gerovac odigrali svih 1170 minuta, a ranije spomenute Kontošića i Ladislovića u stopu prati društvance sa pet postignutih pogodaka koje sačinjavaju Toni Pavić, Frane Jelenić i Dino Balde. Nakon dugog niza godina Ližnjan konačno ima i rezervnog vratara, 16-godišnjega Davida Čiefa koji je ove godine odmijenio Matoševića u dva susreta i pokazao da se na njega i te kako može računati. Rekli smo, proljeće će vjerojatno biti u ovakvome stilu kakva je bila jesen. Za sedam bodova zaostatka Ližnjanaca za Banjolama nisu krivi Ližnjanci, već neprikosnovene trupe Dragana Tomića.

Završiti ćemo ovaj dio osvrta sa Funtanom, jedinom momčadi koja je, donekle, ali samo donekle, onako kuloarski, dala najavu kako bi slijedeće godine mogla ponovno u četvrti rang natjecanja. Momci iz Funtane doživjeli su ove jeseni samo jedan poraz, onaj kod Banjola, premda su do pred sam kraj imali u rukama željeni remi. No, momčad Igora Žikovića, koji je u stvarnosti Denis Išić Funtane, no sa mnogo boljim konekcijama i vezama u NSŽI, gdje kao član IO NSŽI upravlja onako kako zamisli, odigrala je četiri remija, i ti su je neodlučeni rezultati pozicionirali šest bodova iza vodećih Banjola. Ukoliko njihova ambicija za višim rangom želi biti izražena, nedodirljivi Žika će tijekom ove zime pojačati kadar i utrka ne samo za promocijom u četvrti rang, već za naslovom, može krenuti.

Na klupi Funtane je jedan veoma dragi kolega, Vjekoslav Dorčić, koji je u stvarnosti trener pionira NK Jadran iz Poreča, a papirima ga pokriva Đankarlo Milokanović. No, to nije jedina “muljaža” Igora Žikovića. Uz seniorsku momčad Funtana ima još nekoliko kategorija, U-9, U-11, pionire i juniore, što je za svaku pohvalu, no ni oni sami u Klubu u ovom trenutku ne znaju koga su, kada, gdje i koliko puta smuljali i prevarili sa svojim trenerskim kadrom.

I to je najveća zamjerka NK Funtana, ali i NSŽI koji bi, barem zbog činjenice da je Igor Žiković jedna od odgovornijih osoba ovog i ovakvog NSŽI trebali reći: “Ok, borac, dosta je! Sredi barem taj trenerski dio, zbog nas svih, da nas ne proziva baš svaki “pain in the ass”!”