Home Nogomet Istra 1961 Možemo li pronaći deset “normalnih” klubova za Elitnu ligu sljedeće godine?

Možemo li pronaći deset “normalnih” klubova za Elitnu ligu sljedeće godine?

SHARE

Postoji li realna mogućnost da Prva HNL ili Elitna liga kako će se zvati od sljedeće sezone bude spoj deset ozbiljnih momčadi? Ozbiljnih u svakom smislu, financijskom, stručnom, ili u kojem god drugom želite. Kada pogledamo događanja tijekom ove, ali i tijekom proteklih sezona, naprosto je nevjerojatno kako društvanca sa dna realnosti ili uopće dna hrvatske nogometne zbilje uopće postanu prvoligaši.

Pogledajmo što se događa zadnjih godina u klubovima poput Rudeša, koji je još mila majka u odnosu na Zagreb, Cibaliu, ili na ovogodišnjeg prolaznika, Hrvatski Dragovoljac.

Ili se samo prisjetimo pokušaja Orijenta 1919 prije godinu i pol dana da dohvati prvoligaški rang natjecanja. Pa oni su 100.000 eura koje su dobili kao odštetu za Kristiana Fućka dočekali kao slamku spasa u financijskoj nemoći u kojoj se nalaze. Sto tisuća eura??? Pa taj iznos društvance iz sredine, ne sa vrha hrvatskog nogometnog poretka, nego iz sredine HNL-a “zdrobi” u jednom tjednu.

No, to što se događa kod Orijenta događa se na otprilike istoj ili još poraznijoj, nižoj razini u Šibeniku. Klub koji je u rujnu 2020. godine kupila kolumbijska korporacija registrirana u Zagrebu, naziva Football Smart International – d.o.o., za 751.000,00 (sedamstopedesetjednutisućukuna), a koji je nedavno prodan novom “investitoru”, također je samo dno hrvatske nogometne prljavštine i hrvatske nogometne nemoći.

Što će nas dočekati slijedeće godine. Jasno je, naime, već sada da je Dragovoljac otpisan. Da nema nade da išta napravi tijekom ovog proljeća, obzirom i na silne drame koje trenutno proživljavaju u klubu. Naime, nužno potrebnih pojačanja, iako im ni ona ništa ne bi značila, nema, a ponajbolji jesenski prvotimci Vinko Petković, Tomislav Štrkalj i Benedik Mioč više ne stanuju u Sigetu. Ok. “Crni” će stepenicu niže. No, tko dolazi?

Recimo da u ovom trenutku imamo šest potencijalnih kandidata. To su ponovno Orijent 1919, Varaždin, Rudeš, Dubrava Tim Kabel, Jarun i Croatia neznamodakle. Ima li itko od ovih šest trenutno najbolje plasiranih drugoligaša zaista realne opcije da postane stabilan prvoligaš? Stabilan, u bilo kojem smislu sa početka ove priče. Financijskom, stručnom, logističkom, operativnom, bilo kakvom. Mislimo da nema?

A ako i položi nekakve garancije, ako kojim slučajem zatvori financijske planove i sve ostalo što je potrebno, onda zatvorite ligu na barem pet sezona, bez mogućnosti ulaska i izlaska iz nje, jer i u 2022. godini, ova i ovakva liga, unatoč kvaliteti izvedbe njenih aktera u skladu sa svojim mogućnostima, je ipak samo još jedno najobičnije cirkusiranje.